dimecres, 30 de juny del 2010

Crema pastissera, a la meva manera

Com que estic veient que tinc alguns plats als que hi posso crema pastissera per no repetir la recepta cada cop, dons us poso la recepta de la que a mi m'agrada més. L'he fet de maneres diferents però aquesta és la que a mi personalment m'agrada més.
Ingredients:
500 ml de llet
20gr maicena
30gr harina
5 rovells d'ou
120 gr de sucre 
1 culleradeta de sucre avaïnillat
30 gr mantequilla

En un cassó hi posem tots els ingredients menys la mantega, amb unes barilles anem barrejant procurant que no se'ns enganxi la pasta al fons, ja veureu que a mesura que la massa es vagi escalfant s'anirà espessant. Quan tingui la textura que a vosaltres us agradi, més o menys espessa, la retireu del foc, afegiu la mantega remeneu bé i ja la teniu llesta. La podeu fer servir calenta, però jo normalment espero a que estigui a temperatura ambient.

dilluns, 28 de juny del 2010

Jo que patia com estarien avui le lioneses i encara estaven millors que ahir, potser al estar la xocolata més freda ha augmentat més el sabor.
El que si que faré la propera vegada, si fa tanta calor com ara és muntar la xocolata amb la nata quasi quan estigui congelada, així d'aquesta manera quan ho posi dins les lioneses tindran més consistència.

diumenge, 27 de juny del 2010

Lioneses de trufa



Ja vaig dir ahir que faria les lioneses, en principi les volia fer tant de nata com de trufa, però com que m'ha sortit moooooooolt trufa doncs les he fet totes de trufa.
Ingredients
Per la trufa : 250 ml nata per muntar i 100 gr de xocolata fondant

Per la pasta choux:125 ml d'aigua, 125 ml de llet, un mica de sal, una culleradeta de sucre, 100 gr de mantega, 150gr de farina , 3 ous i sucre glacé per decorar.
Primerament prepararem la trufa, si pot ser d'un dia per l'altre millor, jo m'he trobat que al fer-la al matí m'ha faltat una mica de consistència. Doncs bé en un cassó posem la nata, quan arrenqui el bull hi afegim la xocolata a troços fins que estigui ben desfeta, esperem que es refredi i ho posem a la nevera.
Ara anem per la pasta, en un cassó hi posem, l'aigua, la llet, la sal el sucre i la mantega, sense deixar de remenar esperarem que arrenqui el bull, retirarem el cassó del foc i afegirem tota la farina de cop, ho barrejarem bé procurant que no hi hagi grumolls.
Seguidament ho tornarem a posar al foc remenant fins que la pasta ja no s'enganxi a les parets, ho posarem en un bol i esperarem a que es refredi. Un cop freda afegirem un a un els ous i ho batrem fins que ens quedi una pasta cremosa. En una safata del forn hi posarem paper vegetal i si tenim una mànega pastissera anirem més ràpid però si no la tenim, agafem dues culleretes i anem fent boletes i les posem amb una separació d'uns 2 cm. Ho posem al forn uns 20 minuts a 180º. El resultat acabat de sortir del forn és aquest:
Deixarem refredar les lioneses i mentrestant treurem la trufa de la nevera procurant que estigui mooooolt freda si pot ser quasi congelada perquè amb aquestes calors es perd molt la consistència. Muntarem la trufa i despres posem la pasta dins d'una mànega i anem omplint les lioneses, per acabar posarem una mica de sucre glacé per sobre i llestos.

dissabte, 26 de juny del 2010

Encara no les he fet però porto varis dies donant-hi voltes, i finalment tot i que avui no m'ha donat temps, demà faré lioneses de nata i de trufa, ja us diré com a anat la cosa.

dimecres, 23 de juny del 2010

Pizzetes de tomàquet i olives


Un aperitiu que et pot treure d'un apuro si tenim convidats imprevistos. Jo els vaig fer per la revetlla de sant joan encara que no tenia convidats sorpresa.
Ingredients
Pasta de full rectangular
Tomàquet sofregit
Olives negres i verdes sense pinyol
Rovell d'ou
Herbes aromàtiques que tingueu per casa(romaní, orenga, etc)
Posem la pasta de full sobre un paper vegetal en una safata del forn, tallem la pasta en rectangles que no siguin gaire més amples que les olives i d'uns 4 o 5 cm de llarg. Pinzellem els trossos amb rovell d'ou, hi posem una culleradeta de tomàquet sofregit, una oliva verda o negre i aneu alternant una oliva de cada tipus. Quan ja tenim totes les olives col.locades hi tirem per sobre les herbes aromàtiques i ho posem uns 20 minuts a 200º al forn ja calent.

Coca de Llavaneres


L'altre dia amb els meus pares els vaig preguntar quines coques volien per sant joan, almenys provaria de fer les que més ens agraden i el meu pare em va dir:"i si proves de fer la coca de llavaneres?" I jo li vaig dir "coca de llavaneres?", no ho havia sentit mai, perdoneu la meva ignorància. Buscant buscant vaig trobar la recepta i el resultat va ser molt bo.
Ingredients
2 làmines de pasta de full
75 gr de pols d'ametlla
100 gr de sucre
1 culleradeta de maizena
una mica de sal
la ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja
1 culleradeta d'essència de vaïnilla (jo no en tenia i li vaig afegir anís, també va quedar molt bona)
60 gr de clara d'ou
pinyons
crema pastissera
Per començar prepararem el massapà que anirà sobre la coca, posarem en un bol la pols d'ametlla, la farina de blat de moro, el sucre, la sal i les ratlladures de llimona i taronja i ho barrejem bé. I poc a poc s'hi afegeix la clara tot remenant procurant que no es formin grumolls fins que quedi una textura de papilla.
Col.loquem una làmina de pasta de full sobre paper vegetal en una safata pel forn i hi posem la crema pastissera deixant un marge d'1 a 2 cm fins a les vores.Es pinta el marge amb clara d'ou i es cobreix amb l'altra meitat. Pintem la superfície amb el massapà preparat anteriorment, i s'empolsima amb sucre i pinyons.
La punxem i enfornem uns 30 minuts a 180ºC amb el forn prèviament escalfat, fins que sigui rossa.
Es deixa refredar a temperatura ambient i a jalar.


Gotet de gelatina de tomàquet escalivat amb mousse d'albergínia

Un altre dels meus experiments, m'agrada treballar amb la gelatina, trobo que és molt agraïda, encara que al principi també hi he tingut els meus entrebancs.
Ingredients:
Per decorar
tomàquets xerry
anxoves
Per la mousse d'albergínia
1 albergínia
1 clara d'ou
1 full de gelatina
sal
oli d'oliva
Per la gelatina de tomàquet escalivat
1 i ½ fulls de gelatina (però jo en vaig posar 2)
 4-5 tomàquets per escalivar
sal i pebre
S'escaliven els tomàquets i l'albergínia, els peleu i treieu les llavors.
Per fer la gelatina de tomàquet, agafem els tomàquets ja nets i sense llavors, els triturem i tamissem, rectifiquem de sal i pebre i afegim la gelatina prèviament remullada en aigua freda i dissolta en un parell de cullerades del tomàquet encara calent.
Agafem uns motllos o gotets, els omplim i els posem a la nevera.
Per fer la mousse d'albergina, dissoldrem el full de gelatina prèviament remullada amb aigua freda, amb una mica d'aigua calent. Després tritureu l'albergínia amb l'aigua que conté la gelatina i un rajolí d'oli d'oliva. Seguidament muntarem la clara a punt de neu i ho barrejarem amb molt de compte amb la albergínia. 
Quan tinguem solidificada la gelatina de tomàquet i afegirem l'alberginia, un tomàquet xerry tallat per la meitat i un filet d'anxova i unes gotes de l'oli de marinar les anxoves


Coca de recapte


Ja feia dies que la meva mare em deia que provés de fer-li la coca de recapte i no trobava el moment per fer-la. Però llavors vaig pensar, ostres tu perquè no la provo de fer per sant joan?
Doncs aqui la teniu
Ingredients
500 gr de farina (la recepta no especificava quina, jo en vaig posar de força)
30 gr llevat premsat (jo no en tenia i vaig posar l'equivalent al llevat royal)
sal
200 ml aigua tebia
100 ml oli
per la guarnició: 6 tomàquets madurs, 3 cebes, 3 pebrots, 3 albergínies, anxoves, sal i oli

Sobre el marbre posem la farina, fem un forat i hi posem tots els ingredients, menys l'oli.
Ho amassem molt bé amb les mans fins agafi consistencia i que sigui fàcil que es desenganxi del marbre. Deixem reposar la massa tapada amb un drap en algun lloc on no hi hagi corrents d'aire, com per exemple el forn apagat i deixem fermentar, jo el vaig deixar 1 hora. Després afegim l'oli i tornem a treballar la massa fins que aquest quedi totalment absorbit i la tornem a deixar reposar uns 30 minuts més tapada. Al mateix temps haurem posat a escalivar els pebrots i les albergínies, un cop fets, els pelem i treiem les llavors i tallem a tires.
Agafarem una safata del forn i l'enfarinarem i hi posem la massa extesa donant-li una mica de forma ovalada, coloquem les cebes tallades, els tomàquets trocejats, el pebrot i l'albergínia i aneu posant també filets d'anxova per sobre. Poseu-hi també un bon rajolí d'oli per sobre i ho poseu al forn durant 30 minuts a 180º.


Tomàquets xerry caramelitzats


Aquesta recepta em va cridar l'atenció perquè portava llimona i vaig pensar, tomàquet amb llimona???? Doncs ho provarem.
Ingredients:
Tomàquets xerry
50gr sucre
la pell de mitja llimona
una culleradeta de mel
una mica d'aigua
herbes aromàtiques
oli de girasol.
Escaldarem els tomàquets durant 10 segons i els passarem de seguida a una olla amb aigua ben freda i glaçons.
Seguidament els pelarem i reservarem. En una paella hi posarem el sucre, la ratlladura de la llimona i la mel. He de comentar que la recepta original no hi posava aigua però com que la textura que quedava no m'agradava massa n'hi vaig posar una mica. Quan el sucre s'ha dissolt i la resta d'ingredients estan ben barrejats i es comença a fer el carmel hi afegim els tomàquets. En la font o safata que utilitzarem per servir-los hi posarem un rajolí d'oli de girasol, després els tomàquets i finalment les herbes que haguem escollit i ja tenim una manera diferent de menjar tomàquet.

dissabte, 19 de juny del 2010

Pasta de full amb frankfurts

Molt senzilla
Ingredients:
Una làmina de pasta de full rectangulars
Salsitxes tipus frankfurt (d'aquelles llargues)
ketchup
mostassa
rovell d'ou
Posem una la pasta de full sobre de paper vegetal a una safata del forn, hi posem ketchup i mostassa al gust per tota la làmina, però sense passar-nos ja que alhora d'enrotllar ens aniria malament perquè relliscaria.Seguidament hi posem els frankfurts sensers, a mi m'hi van caber tres, penseu que hi ha d'haver prou separació entre elles perquè s'han de poder enrotllar bé. Tallem la pasta de full i enrotllem cada salsitxa. Tallem en trossos de 2 o 3 cm, els fem un parell de talls per sobre perquè quedin ben monos, els pinzellem amb rovell d'ou i ho posem al forn pre-escalfat 15 o 20 minuts a 200º

Piruletes de parmesà


Quan vaig trobar aquesta recepta vaig pensar que seria més complicat, però de complicat gens ni mica.
A la recepta original només hi posava parmesà, jo hi vaig posar també emmental.
Doncs bé, mentres escalfem el forn a 180º posem paper vegetal a la safata del forn i anem posant una mica de formatge emmental fent cercles, a continuació hi poseu un palet de broxeta procurant que quedi entre el formatge. Després hi poseu parmesà pel centre i per acabar hi poseu llavors de rosella i de sèsam i ho posem al forn entre 10 i 15 minuts, fins que veieu que queda cruixent i no desfet.

Aperitius varis


Aquest són els més senzills de preparar però molt resultons a la vista.
Jo en aquest cas vaig agafar bases de pasta brisa que ja venen fetes i tenen formes diferents.
Doncs bé en un hi vaig posar mig tomàquet xerry amb una mica d'oli d'oliva i un tros de pernil ibèric.
Un altre una mica de formatge de cabra sense la costra i una culleradeta de melmelada de figues.
Un altre una mica de formatge gorgonzola i melmelada de tomàquet. I un últim de salmó, per anar més ràpi alhora de muntar, vaig posar sobre el marbre de la cuina un tros de paper film, hi vaig anar posant trossos de salmó, en el meu cas no hi vaig posar formatge philadelphia, però s'hi pot posar, llavors ho enrrotllem i el rotllo resultant es posa una estona al congelador per endurir, quan estigui prou fred es treu del film i es van fent talls i posant sobre la base, s'hi afegeix una culleradeta de mostassa de dijon i una mica de fonoll

Assortit d'aperitius per la festa d'aniversari de la Jana


Com que el que tinc més fresc és la festa de la jana doncs començaré per aquí.
Aquest any vaig voler fer el pica pica jo, amb ajuda és clar, però sense haber de recòrrer a cap catering.
Els aperitius van ser : formatge gorgonzola amb melmelada de tomàquet, formatge de cabra amb melmelada de figues, pasta de full amb frankfurts, galetes de formatge blau, palmeretes salades, salmó amb mostassa i fonoll, pà d'olives negres amb bacó i nous, piruletes de parmesà, pernil ibèric amb tomàquet xerry, empanada de carn i de postres, el pastís reglamentari i una coca de santiago.
Ara ho veieu atapeït però no patiu que us posaré cadascuna de les receptes..

Bombons de xocolata negre i foie



A mi sempre m'ha agradat el foie de totes les maneres, sobretot si es fa contrastant dolç i salat.
Simplement m'en-can-ta i un dia va arribar a les meves mans aquesta recepta ideal pels adictes a la xocolata i al foie.
Ingredients:
2 rajoles de xocolata negre però negre
sal maldon
foie mi cuit
vinagre de módena

Fonem una de les rajoles i pinzellem amb la xocolata fosa, o amb l'ajuda d'una cullera , el motllo de silicona per fer bonbons, o si no es té una glaçonera.
Ho posem al congelador entre 15 i 30 minuts, podem efectuar aquesta mateixa operació varies vegades, jo només ho vaig fer un cop.
Amb l'ajuda d'una forquilla omplim els bombons amb el foie ben axafadet. Fonem l'altre rajola i cobrim un altre cop amb la xocolata i ho tornem a posar al congelador.
Els desmotllem amb molt de compte i ho servim amb un rajolí de vinagre de módena i una mica de sal maldon

Palmeres saldades

Un aperitiu molt fàcil de fer, com tots els que he fet fins ara, jejejej
Ingredients:
1 làmina de pasta de full
una plancha de masa de hojaldre
mantega
el farciment que volguem en el meu cas, pernil dolç, pernil salat i formatge (havarti)
1 ou

Estirem la pasta de full i la pinzellem amb la mantega desfeta al microones, hi posem el pernil dolç procurant que no arribi a les vores, hi posem el formatge (tant pot ser ratllat com en làmines) i per sobre i posem tires de pernil salat. Desde els extrems anem enrotllant cap al centre, amb ou batut pintem, seguidament posem la part d'unió dels dos extrems cap abaix i tornem a pintar. Anirem tallant les palmeretes amb una amplada d'1 cm. Les posarem sobre un paper vegetal en una safata del forn i ho deixem uns 20 minuts a 200 º o fins que feiem les palmeretes enrossides.

Pà o pastís de bacó amb olives i nous


Després de provar el pà de salsitxes tenia ganes de fer-ne més i vaig fer aquest, que és molt saborós i molt bo.
Ingredients
125 gr de farina per reposteria
2 ous
100 ml d'oli
100 gr de bacó en tires
olives farcides
nous
1/2 sobre de llevat royal (8gr)
75 gr de formatge ratllat (jo vaig posar emmental)

Barrejar la farina i el llevat, afegim els ous i ho batem bé, fins que quedi amb una textura cremosa, afegim l'oli i seguim barrejant. Seguidament afegim el formatge i acabem de barrejar-ho bé.
En un motllo hi posem una part de la massa, afegim unes quantes olives ben seques, si cal les eixugueu, trossos de bacó i nous ben picadetes, posem una mica més de massa i repetim l'operació. Acabem de posar la resta de massa i si voleu podeu deixar-lo així o afegir-hi més olives per donar un toc de color i ho posem al forn calent a 190º uns 30 a 45 minuts.

Galetes de formatge blau

Jo sóc una forofa del formatge i volia provar de fer galetes però amb un formatge que fos més fort i aquí les teniu
Ingredients:
150 gr de farina
100 gr de formatge blau(jo vaig fer servir unes porcions que son per untar)
50 gr de formatge tipus philadelphia
50 gr de maizena
50 gr de mantega
2 hous
½ sobre de llevat (8 gr)
Pebre
Flor de sal
i llavors de rosella i de sèsam per decorar

Primerament barregem la farina amb el llevat i la maizena. Barregem els formatges amb un dels ous i la mantega a temperatura ambient. Seguidament afegim les farines, ho amassem ben amassat procurant que quedi una massa homogènia i deixem reposar la massa resultant uns 30 minuts a la nevera
Amb el corró aplanem la massa i donem forma amb un talla pastes,  les pintem amb l'altre ou batut,  afegim un polsim de pebre i de sal maldon i les llavors al vostre gust. Courem les galetes amb el forn pre-escalfat uns 8 minuts a 180º

dimarts, 15 de juny del 2010

Coca amb llardons


Com sempre vaig pensar uf que difisiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Però no no no, ja veureu que és molt senzilla i ràpida de fer
Ingredients
Dues làmines de pasta de full
100 gr llardons
1/2 copa d'anís
50 gr sucre
pinyons
ou
agafem una de les làmines i la posem en una safata del forn i la punxem amb una forquilla, la pinzellem amb l'anís, afegim els llardons ben esmicolats i la meitat del sucre. Amb l'ou batut pinzellem les vores de la coca i hi posem a sobre l'altre làmina, amb l'ajuda d'una forquilla anem apretant les vores perquè quedin ben enganxades, a part deixa un detall bonic. Pinzellem la superfície amb ou batut, repartim els pinyons i hi afegim el sucre restant. Ho posem al forn calent a 200º uns 20 minuts

dimecres, 9 de juny del 2010

Panna cotta de cafè amb salsa de xocolata

En un dinar molt especial vaig voler estrenar un llibre de receptes que em van regalar, un llibre amb 100 receptes on l'ingredient principal és...... la xocolata!!!. Com que la panna cotta de maduixes que vaig fer em va agradar força vaig provar aquesta, a més amb el gust de café està mmmmmmmmmmm simplement deliciós, jo ho vaig voler acompanyar a part de la salsa de xocolata amb bombons de dolç de llet.
Ingredients(6 persones):
600 ml nata per muntar
1 vaïna vaïnilla
50 gr sucre
2 culleradetes de cafè soluble disoltes en 4 cullerades d'aigua
2 culleradetes de gelatina en pols, jo vaig fer servir 5 fulles de gelatina, m'agrada que quedi molt consistent.
Per la salsa de xocolata, 150ml de nata liquida i 50 gr de xocolata negre fosa.
Jo vaig fer servir com a motllo uns gotets que són especials per a fer flams i gelatines, però es pot fer servir qualsevol tipus de motllo. En cas de voler servir sense el got, es recomana untar els motllos amb una mica oli per evitar que s'enganxi.
En un cassó posem, els sucre, la nata i les llavors que haurem rascat de la vaïna de vaïnilla, la vaïna oberta també la posarem, ho deixarem coure a foc lent fins que quasi bulli. Colem la crema i la reservem. Com que jo no vaig fer servir la gelatina en pols, vaig posar en remull les fulles de gelatina, les vaig escorrer i les vaig anar afegint una a una a la barreja del café amb l'aigua calenta fins que es van disoldre totalment. Seguidament afegim la barreja a la crema i ho remenem bé, ho repartim en els motllos i ho posem a la nevera, si pot ser tota la nit o un mínim de 8 hores. Per la salsa posem la nata en un cassó a escalfar i afegim la xocolata a trossos i ho barregem fins que es desfaci totalment. Desmotllem amb molt de compte, si veiem que costa de desmotllar es poden submergir les bases dels gots en aigua calenta, afegim la crema de xocolata i a llepar-se els dits.


Pà de salsitxes


Una manera diferent de fer pà, ja que enlloc d'utilitzar el llevat de forner de tota la vida, farem servir el llevat quimic (royal), així no haurem d'esperar a que llevi la massa.
Per fer aquest pa necessitarem
3 ous grossos o 4 de petits
200 gr farina, però no de força(jo el vaig fer amb farina de reposteria)
150 ml llet
100 ml d'oli de girasol
una cullerada de mostassa de dijon
4 salsitxes tipus frankfurt de molt bona qualitat
10 gr llevat quimic (royal)
100 gr formatge ratllat (emmental, parmesà, etc)
una mica de sal
una mica de pebre

Batrem els ous, la mostassa, la sal i el pebre, quan tinguin una textura homogènia sense parar de batre hi afegirem l'oli i la llet. Després hi afegirem la farina barrejada amb el llevat tamissat i després el formatge.

Preparem un motlle allargat i hi posem mantega o oli amb una mica de farina, jo tot i que el meu motllo era de silicona també ho vaig fer, vaig trobar que alhora de treure'l al ser tant flonjo, era més fàcil de treure, això vosaltres mateixos. Enfarinarem lleugerament les salsitxes perquè no se'ns vagin cap abaix. Afegirem una part de la massa i dues salsitxes, afegim la resta de la massa i hi posarem les altres dues salsitxes. Ho posarem al forn calent a 185º entre 30 o 40 minuts, feu la prova amb l'escuradents, quan veieu que surt sec ja estarà llest.

Un cop cuit el treurem del motllo i el posarem sobre una reixa perquè s'acabi de refredar, d'aquesta manera no queda com humit.

Bombons de dolç de llet


Aquests bombons es poden fer tant com acompanyament d'un postre o com un aperitiu.
Ingredients:
Dues rajoles de 75 gr cadascuna de xocolata blanca
Dolç de llet
nous picades.

Desfarem una rajola de xocolata. Per fer els bombons podem fer servir una glaçonera de les que tinguem però van millor els motllos de silicona, ja que no costa tant de treure després els bombons, amb l'ajuda d'una cullereta anirem omplin el motllo però posant només xocolata per les parets. Ho posarem al congelador entre 15 i 30 minuts. Despres podem tornar a repetir la operació però llavors no es veuria el dolç de llet. Un cop passat aquest temps hi posem una mica de dolç de llet a cadascun dels forats i uns trocets de nous, sempre però que no arribi fins a dalt, ho tornarem a posar al congelador uns 15 o 30 minuts.
Desfarem l'altre rajola i acabarem els bombons, ara però ja no caldrà posar-ho al congelador, a la nevera n'hi haurà prou. A l'hora de servir els desmotllarem amb molt de compte.